Nafplio | 13.05.2015
H Νύχτα των Μουσείων στο Nαύπλιο το Σάββατο 16 Μαΐου 2015






Το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 το Ναύπλιο γιορτάζει τη Νύχτα των Μουσείων!

Οι επιτυχείς διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού εορτασμού της «Νύχτας των Μουσείων», που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία όλων των μουσείων και χώρων τέχνης της πόλης, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων  και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., είχαν ως αποτέλεσμα ο εορτασμός αυτός να εξελιχθεί σε έναν εξαίρετο θεσμό για την πόλη του Ναυπλίου με πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.Κάθε χρόνο, τη νύχτα αυτή, όλοι οι πολιτιστικοί χώροι της πόλης παραμένουν ανοιχτοί με ελεύθερη είσοδο ως αργά το βράδυ, ενώ εκδηλώσεις και ζωντανή μουσική από μουσικά σχήματα συνοδεύουν τους επισκέπτες.Το «μήνυμα» της γιορτής των Μουσείων μεταδίδεται με τη βοήθεια των παιδιών και του τρένου της πόλης, με τη συμβολή της συνεργάτιδας του ΠΛΙ στα εκπαιδευτικά προγράμματα Γιάννας Βασιλείου και της Προέδρου του Σωματείου «Οι φίλοι του ΠΛΙ», Τίνας Γκιόλα.Τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες και «προσκαλούν» τον κόσμο στη μεγάλη γιορτή των Μουσείων.Συγκεντρώνονται στο Παιδικό Μουσείο «Σταθμός». Στη συνέχεια το τρένο τα μεταφέρει στο Φουγάρο και κατόπιν στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, για να συνεχίσουν στους πολιτιστικούς χώρους της παλιάς πόλης: Δημοτική Πινακοθήκη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Εκθεσιακός-Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank, Πολεμικό Μουσείο και Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα Μουσείο «Β. Παπαντωνίου».

 

Το πρόγραμμα της βραδιάς διαμορφώνεται ως εξής:

1. Παιδικό Μουσείο «Σταθμός»

Τα παιδιά συγκεντρώνονται στο Παιδικό Μουσείο στις 6.30 μ.μ. για να επιβιβαστούν στα τρενάκια που θα τα μεταφέρουν σε όλους τους χώρους πολιτισμού, όπου θα αναγγέλλουν την έναρξη της “Νύχτας των Μουσείων” συνοδευόμενα από τις ομάδες κρουστών Batuca.

Λίγο πριν την αναχώρηση τα παιδιά δημιουργούν με τα σώματά τους ένα σχήμα…έκπληξη -με την καθοδήγηση της Γιάννας Βασιλείου και της Τίνας Γκιόλα- που θα επαναλαμβάνουν και αργότερα…

2. ΦΟΥΓΑΡΟ

Για τη νύχτα των Μουσείων, το Σάββατο 16 Μαΐου, το Φουγάρο φιλοξενεί τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και την πρώτη παρουσίαση του νέου του βιβλίου, "Ο πειρασμός της νοσταλγίας. Σημειώσεις καθημερινότητας"  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού "Αναγνώστης", Γιάννης Μπασκόζος και η δημοσιογράφος - κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά. O Τίτος Πατρίκιος θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μμ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

3. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΖΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Εικαστικές και μουσικές περιπλανήσεις.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου

"ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ".

Μελωδίες από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

(Υπεύθυνοι καθηγητές: Ασπασία Γεωργοπούλου-Ηλίας Δημόπουλος-Χρήστος Κουμρόγλου-Βασίλης Ρώτας-Ουρανία Καγκαρά- Χριστίνα Σιδηροπούλου-Μιχάλης Τετώρος).

 

4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ   

Παρουσίαση επιλεγµένων έργων τέχνης από τη συλλογή της ∆ηµοτικής Πινακοθήκης στην αυλή του Βουλευτικού.

5. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Μυστηριώδεις μορφές ντύθηκαν και  στολίστηκαν για τη γιορτή.

Τη νύχτα της 16ης Μαΐου 2015 θα σας περιμένουν στο σπίτι τους, το Αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου, για να μοιραστούν μαζί σας τα μυστικά αλλοτινών εποχών με τη συνοδεία εξαίσιων μουσικών από τους DUOq10 & friends, Στράτο Διαμαντή (ακορντεόν-κρουστά), Δημήτρη Ταλαρούγκα (σύλληψη-αρχεία ήχου- πιάνο-κρουστά)  και τον τενόρο Δημήτρη Μπιτζή.

 

6. ALPHABANK

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στo πλαίσιo της Νύχτας των Μουσείων, το «Ωδείο Ναυπλίου Αγγελική Μαυρούλη» θα πραγματοποιήσει μια βραδιά μουσικής στον χώρο της Alpha Bank με τραγούδια έντεχνα, τζαζ και soundtracks από πιάνο, βιολί και φωνή.

Η διάρκεια της εκδηλώσεως θα είναι περίπου 2 ώρες.

7. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Για πρώτη φορά το Πολεμικό Μουσείο συμμετέχει στην ευρωπαϊκή γιορτή των Μουσείων ανοίγοντας τις πόρτες του ως αργά το βράδυ και σας υποδέχεται στο επιβλητικό, Καποδιστριακό κτίριο της Α’ Σχολής των Ευελπίδων  και τα ξεχωριστά του εκθέματα.

 

8. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟ “Β.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ”

Με έντονο ρυθμό και δυνατό παλμό οι ομάδες κρουστών “Batuca”  και “Batuca Ναύπλιο Ουρανοκατέβατο” μας ξεσηκώνουν με τις μουσικές τους. Παράλληλα, στην αυλή του Μουσείου προσφέρεται κέρασμα από τους “Φίλους του ΠΛΙ”. Το μουσείο φιλοξενεί την αναδρομική έκθεση της Κατερίνας Γιάννακα με ζωγραφική, κεραμική, πλεκτά και κεντήματα. Η καλλιτέχνης παρεμβαίνει στις προθήκες με τα μουσειακά αντικείμενα ενώ παράλληλα εκθέτει στο πωλητήριο και απέναντι, στο παράρτημα του Μουσείου.